FOTO | Završena radionica o ugroženim vrstama ptica, riba i biljaka Hutova blata

430

Trodnevna radionica “Endemske vrsta ptica, riba i biljaka i prirodna baština”, koja se u sklopu prekograničnog projekta “Put endema” (ePATH) provodila od srijede, 15. prosinca, u Parku prirode ”Hutovo blato”, završena je današnjim predstavljanjem o endemskim biljakama.

Prezentaciju je održao Aldin Boškailo s Odsjeka za biologiju Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”, naglasivši kako se područje Parka prirode Hutovo blato odlikuje velikim stupnjem biološke raznolikosti.

“Prema dostupnim podacima i terenskim istraživanjima koja se intenzivno provode u proteklih 12 godina na ovom području pronađeno je preko 750 biljnih vrsta. Posebno su vrijedne endemske biljke, budući da su to vrste koje su zastupljene na određenom području izvan kojega ih nije moguće pronaći, na primjer balkanski i dinarski endemi”, kazao je Boškailo.

Dodao je kako je prostor Hutovog blata dom za 29 endemskih vrsta biljaka te da su projekti poput ePATH-a iznimno bitni jer nastoje ukazati na važnost i potrebu zaštite ovih vrijednih biljnih vrsta za buduće naraštaje, priopćeno je iz Parku prirode „Hutovo blato”.

FOTO | Hutovo blato: Ljubitelji prirode pomoću aplikacije traže ptice i endemske vrste

Nakon prezentacije organizirana je škola u prirodi i radni dio za učenike i studente u kojemu su imali za cilj prepoznati endemske biljke. Cilj ovakvih radionica u prirodi je upoznati djecu s endemima i njihovom važnosti za ekološki sustav s ciljem njihove zaštite, te zaintrigirati ih za prirodno bogatstvo koje nas okružuje.

Prvi dan bio je posvećen rijetkim i ugroženim vrstama ptica, a drugi dan endemima riba Hutovog blata. Trodnevna edukativno-zabavna radionica okupila je više od 120 ljubitelja ptica, riba i biljaka različite dobi. Iduća radionica planirana je za proljeće 2022 godine.

Projekt “ePATH” implementiraju tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska, a cilj je kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode Hutovo blato, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti.

Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne i Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura, od čega je 1,3 milijun eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 1. studenoga 2020. godine i trajat će 24 mjeseca.