Roditelji svjesno upisuju djecu u medicinske škole kako bi išli raditi u EU

1239

I Zeničko-dobojska županija se suočava s nedostatkom studenata na sveučilištima. Sve veći odlazak mladih preko granica Bosne i Hercegovine doveo je do toga da se sve manje studenti upisuju na fakultete, a djeca iz osnovnih škola sve više odlučuju za upis u srednje medicinske škole.

Odlazak u Njemačku ili neku drugu državu Europske unije za njih znači “bolji život”.

Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, govorio je za N1 o nedostatku studenata u ovoj županiji. Kako je istaknuo, Zenicu i ZDŽ napuštaju kompletne obitelji.

“Nema više motiva da djeca studiraju, jer poslije završenog fakulteta je teško dobiti posao, a i kada dobiju posao plaće su postale mizere. Djeca postaju pragmatična i počinju razmišljati od čega trebaju živjeti. Simptomatično je da najviše djece u srednju školu upisujemo u Medicinsku školu. Roditelji svjesno upisuju djecu za medicinske sestre, koja će sutra sigurno završiti u Europskoj uniji jer su plaće puno bolje”, kazao je rektor izražavajući veliku zabrinutost.

Nazvao je ovo ozbiljnim problemom za BiH, te pozvao menadžmente, osnivače javnih sveučilišta da daju odgovore što će se događati za pet do 10 godina.

“Imamo danas ozbiljan problem. Djece u osnovnim školama nema, djece u srednjim nema, i taj probem nedostatka studenata bit će puno izraženiji za pet do 10 godina. Mislim da će doći do drastičnog pada broja upisanih na svim sveučilištima i mislim da će doći do gašenja određenih studijskih programa, bez obzira što se prilagođavamo potrebama tržištima rada. Mi jednostavno nemamo broj djece koja žele studirati”, rekao je.

Na Univerzitetu su Zenici pokušavaju ponuditi kvalitetnije obrazovanje kako bi privukli strane studente.

“Pokušavamo otvarati studijske programe na stranim jezicima, ali ne mora biti samo na stranom jeziku, jer postoji interes određenih roditelja da njihova djeca dolaze ovdje i uče naš jezik, i mi smo već na Univerzitetu otvorili Centar za učenje jezika za te strane studente, tako da bi oni nastavu mogli slušati na našem jeziku”, istaknuo je Duraković.

Na kraju razgovora je poručio da je potrebno stimulirati mlade da ostaju u ovoj državi, omogućiti toj djeci da dobiju stanove i rade u državi, zasnivaju svoju obitelj i stvaraju novu populaciju za opstanak ove zemlje.