Može li se u FBiH u mirovinu prije 65. godine života i s manje od 40 godina staža?

5475

Da bi se otišlo u starosnu mirovinu  u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je da ispunite jedan od dva uvjeta, a to je da imate 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža ili da imate 40 godina radnog staža bez obzira na godine života.

Redakciji Faktora više čitatelja se obratilo sa pitanjem da li se u mirovinu može sa manje staža i godina života i ako može, da li se u tom slučaju umanjuje mirovina i koliko.

– Radim u administraciji i zaista više ne mogu. Želim se umiroviti. Imam 30 godina staža i 62 godine života. Znam da kada bih otišla u mirovinu, da bi mi bila umanjena, ali pitam se kao i mnogi da li bi mi se sa navršenih 65 godina života povećala mirovina na osnovu godina starosti – govori čitateljica Faktora.

Žene mogu prije u mirovinu

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za Faktor kaže kako žene po Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH u prijevremenu starosnu mirovinu u ovoj godini mogu samo ako imaju 33 godine staža osiguranja i 58 godina života.

Dodaje kako žene mogu ići ranije u mirovinu i to invalidsku ili ako su bile u obrani zemlje, a gdje postoje također propisani uvjeti pod kojima se mogu umiroviti.

– Ne mogu žene u mirovinu sa recimo 30 godina staža i 62 godine života. Kod odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu, u odnosu na nedostajeće godine života, mirovina se umanjuje za četiri posto godišnje.

Kolika će biti prijevremena mirovina?

Ta prijevremena mirovina neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla sa 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim mirovinama. Umanjenje mirovine ako se ide ranije je ozbiljnije po novom Zakonu o PIO-u.

Smisao umanjenja mirovina je da destimulira ljude da odu ranije u mirovinu, prijevremenu. Cilj je da se ostane u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje poslije 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto – govori Kvesić.

Kaže da kod rada nakon mirovine može doći do korekcije mirovine jer osoba može zbog dodatnih godina staža tražiti novi obračun mirovine.

Podsjetio je tko može raditi i primati mirovinu.

– Oni koji imaju 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života, mogu i raditi i primati mirovinu. Na početku 2018. nije mogao nitko, kada je počela primjena zakona, ali se to promijenilo – rekao je Kvesić.

U ovoj godini u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu mogu muškarci koji imaju 63 godine života i 38 godina staža osiguranja.