Savjeti vrtlara: Evo što u kolovozu obavezno morate uraditi za voće, povrće i cvijeće

11012

Konačno je stiglo ono vrijeme u kolovozu – da se više pozabavimo berbom nego radovima, iako u vrtu uvijek ima posla.

Vrijeme je za berbu ukusnih plodova

U kolovozu se bere niski grah, mahune, tikvice, kupusnjače, krastavci i paprika, a konačno sazrijeva i paradajz.

Tako može krenuti kuhanje soseva i raznih umaka koji će nam služiti za pripremu ukusnih jela tijekom narednih mjeseci.

Dozrijevaju i patlidžani, dinje, lubenice, ali i kukuruz šećerac koji može da se kuha ili peče, a njegov ukus vratit će nas u djetinjstvo.

Ovo je i vrijeme skupljanja sjemena različitog povrća kako biste sebe opskrbili za iduću godinu.

Kada se osuši nadzemni dio krumpira vadi se, a da bi vam bilo lakše, radite to dan ili dva nakon kiše kada je zemljište mekše. Također, kreće i vađenje luka, cvekle, mrkve i peršuna, a njih pre skladištenja dobro osušite i spakirajte na tamno i suho mjesto.

U voćnjacima sazrijevaju ukusni plodovi breskvi, nektarina, kruški, ali i ljetnih sorti jabuka. Od bobičastog voća tu su aronije, kupine, a još može da se nađe i pokoja malina. Od ovih ukusnih plodova mogu da se prave pekmezi, džemovi i kompoti.

Što može da se sije i sadi u kolovozu?

U drugoj polovici kolovoza, kada temperature malo padnu i bude više kišnih dana, možemo da planiramo i kasno ljetnu sjetvu biljaka.

Radi se o biljkama kojima neće smetati ako ih u rujnu i listopadu zahvati malo jesenjih kiša i svježine.

To se najprije odnosi na lisnato povrće kao što su radič, salata, špinat, i blitva. Osim njih mogu da se posiju peršin, mrkva, endivija, luk, matovilac, praziluk. Također se sije i kupus, kelj, brokula i karfiol.

Korovi rastu unatoč žegi i vrućini, a dovoljna im je samo jutarnja rosa da nastave s rastom.

Stoga je važno biljke okopavati kako bi se zemljište bilo rastresito i da bi se uništili korovi, a biljke bi trebalo zagrnuti.

Kolovoz – vrijeme da posvetite brigu cvijeću i ukrasnom grmlju

U ukrasnom dijelu bašte, kao i prošlog mjeseca, redovno uklanjajte procvjetale cvjetove ukrasnom grmlju, jednogodišnjem, višegodišnjem i ostalom cvijeću da bi što duže cvjetalo.

Ne zaboravite da ih prihranite i redovno zalijevate, a cvijećnjake plijevite da se korovi ne osijemene. U kolovozu možete pelcerima razmnožiti zimzeleno ukrasno grmlje, naročito ako vam se staro osušilo pa treba popuniti prazninu u bašti koja je time nastala.

Prikupljajte zrelo sjeme jednogodišnjeg cvijeća i spremite ga. Dakle, odrežite glavice cvijeća sa sjemenom, a nakon toga ih stavite u papirnu kesicu i odložite na suho mjesto.

Vodite računa da se sjeme ne presuši. Nakon nekoliko dana otvorite kesice, odvojite sjeme od cvjetne glavice, pa sjeme vratite u kesicu i čuvajte ga na suhom i prohladnom mjestu.

Sakupljajte začinsko bilje

Tijekom ovog mjeseca možete da sakupite začinsko bilje i stavite u teglice ili posadite u saksije, kako bi vam tijekom cijele jeseni i zime bili nadohvat ruke, a mogu da služe i kao ukras u kući.

Krajem mjeseca, preporuka je da se prihrani travnjak da bi se potaknuo rast i busanje trave u jesenjem i zimskom razdoblju. Također, može se posijati novi.

Izvor: Agrosavjet