Ubrzajte zrenje paradajza uz ovih par domaćih i zdravih trikova

7941

Ubrani paradajz koji je tek počeo mijenjati boju iz zelene u žutu, uz malo strpljenja, postat će skroz zreo i jednako kvalitetan kao i onaj koji je dozorio na samoj biljci.

Kupujemo li ga u marketima, vjerojatno će biti nezreo, jer je takav lakše transportirati i održati svježinu na putu od polja ili plastenika do stola.

S druge strane, uzgoj vlastitog paradajza prava je borba s bolestima i štetočinama pa smo često prisiljeni plodove pobrati i prije no što su savršeno zreli.

Ne izlažite ga suncu

U oba navedena slučaja, vjerojatno ćete pustiti paradajz da dozrije. Mnoge domaćice će ga izložiti sunčevoj svjetlosti na prozorskoj dasci ili balkonu, ali to nije najbolji način.

Previše sunca otvrdnjava kožicu ploda i čini ga teškom za konzumaciju, čak i kada plod dozrijeva na biljci.

No ono što paradajzu za zrenje treba jeste toplota koja ubrzava proces. Stavljanje paradajza u frižider im stoga uopće ne pomaže u zrenju. Naprotiv, može učiniti da nedozreli plod poprimi prilično neugodnu teksturu.

Ali ni s toplotom ne treba pretjerivati, jer se na velikim vrućinama zaustavlja proces zrenja pa je to još jedan razlog protiv slaganja nedozrelog paradajza na dasku južnog prozora.

Ključ dobrog zrenja je plin etilen

Paradajz, poput banana i avokada, ispušta etilen.

To je prirodni plinoviti biljni hormon koji regulira zrenje i podstiče pretvaranje škroba u šećere. Zato se kod nekih sorti koje nemaju dugu berbu ujednačeno zrenje postiže tako da se u plastenik ili štićeni prostor jednostavni pusti etilen.

Ovo je najbolji recept za mljeveni paradajz koji se ne kuha!

Ubrani paradajz koji je tek počeo mijenjati boju iz zelene u žutu, uz malo strpljenja, postat će skroz zreo i jednako kvalitetan kao i onaj koji je dozorio na samoj biljci.

Ipak, ako su plodovi skroz zeleni, mala je vjerojatnoća da će zrenjem postići optimalan kvalitet.

Valjalo bi razmisliti o nekoj slasnoj marmeladi od zelenog paradajza ili popularnom chutneyu.

Dozrijevanje u prozračnoj kesi ili kutiji

Da biste ubrzali proces sazrijevanja, sve što trebate učiniti je zadržati etilen oko samih plodova tako da ih stavite u papirnatu kesu, kartonsku kutiju ili praznu kuhinjsku ladicu. Za ubrzavanje procesa, među paradajz možete dodati zrelu bananu ili jabuku, budući da ovi plodovi otpuštaju veliku količinu etilena.

Iz plodova paradajza, usprkos vrlo učinkovitoj zaštitnoj kutikuli, izlazi vlaga. Zato valja koristiti kesu ili kutiju koja je neće zadržavati. Paradajze treba držati na način da se ne dodiruju kako se ne bi upljesnivili, a natrule plodove treba što prije ukloniti.

Sazrijevanje kod vrlo nezrelih plodova obično traje tjedan do dvije na višim temperaturama (18°C-25°C je optimalno). No valja imati na umu da neće svi plodovi dozoriti u isto vrijeme pa ih valja svakodnevno prebirati. U hladnijim prostorijama dozrijevanje će trajati puno duže.

Dozrijevanje u zdjeli

Ako je paradajz skoro zreo, ali mu treba još malo vremena, dovoljno je držati ih nekoliko dana u običnoj zdjeli za voće. Također, dodajte zrelu bananu ili jabuku. Voće će ispuštati etilen i pomoći im da sazrije.

Izvor: Agrosavjet