Što se sije i sadi u rujnu? Uz ove savjete pripremite vrt za obilan urod!

5627

Dok se dani postupno skraćuju, a temperatura počinje padati, vrtlari su spremni za još jednu fazu sadnje i sjetve za svoj vrt.

Jesen donosi novo vrijeme za sjetvu povrća koje će nas obradovati kasne jeseni, tijekom zime i čak idućeg proljeća.

U rujnu se na gredicama počinje sijati matovilac, salata, blitva, dok se crni i bijeli luk sade u zemlju.

Jesenja sjetva

Jesenja sjetva povrća predstavlja ključan korak u očuvanju kontinuirane opskrbe svježim proizvodima tijekom hladnijih mjeseci. Osim što osigurava svježe i ukusne plodove za vaš stol, ova metoda također pruža zadovoljstvo uzgoja vlastite hrane i smanjuje troškove kupnje povrća tijekom zimske sezone.

Jedne od prvih vrsta povrća koje se sade i siju u rujnu u vrt su matovilac, salata i blitva. Ovi zeleniši odlično uspijevaju u hladnijim uvjetima, a berba će biti moguća kasne jeseni i čak tijekom zime.

Matovilac, s bogatim ukusom i hranjivim materijama, idealan je za salate i supe, dok će salata i blitva doprinijeti raznovrsnosti na vašem tanjuru.

Vrt spreman za razno voće i povrće

Crni i bijeli luk također se sade u rujnu kako bi imali dovoljno vremena da se razviju prije hladnijih dana. Luk je ključan sastojak mnogih jela i često se koristi za pripremu različitih umaka i supa. Sjetva u rujnu osigurava obilnu berbu sljedeće godine.

Jedna od posebnosti jesenje sjetve povrća je mogućnost ponovne sadnje nekih vrsta koje ne podnose visoke temperature ljeta.

Rotkvice, crna rotkva, rukola i špinat, primjerice, brzo idu u sjeme tokom ljetnih vrućina. Sada je idealno vrijeme za ponovnu sjetvu ovih biljaka kako biste uživali u njihovim svježim plodovima prije nego što zima stigne.

Prije sjetve, važno je pripremiti tlo i osigurati dobru drenažu kako bi biljke mogle rasti zdravo i snažno. Redovno zalijevanje i održavanje pravilne razine vlage u tlu također su ključni faktori za uspješan uzgoj povrća.

Pažljivo planiranje i briga

Uz pažljivo planiranje i brigu, jesenja sjetva povrća može osigurati obilje svježeg i ukusnog povrća tijekom cijele zime i idućeg proljeća.

Vrtlarenje u jesen donosi zadovoljstvo uzgoja vlastite hrane i omogućuje nam da uživamo u raznolikim plodovima prirode unatoč hladnijem vremenu.

Sada je vrijeme za akciju – pripremite svoje vrtove i uživajte u plodovima svog rada tijekom cijele godine.

Izvor: Agrosavjet