Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

299

Teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko raznovrsnih načina kao što su jaja. Nezaobilazan su dodatak različitim tijestima, tjestenini, kremama za kolače i torte.

Osim što možemo birati između jaja iz slobodnog uzgoja i onih koja najčešće nalazimo u trgovinama, odabrati možemo i boju – bijelu ili smeđu.

Iako možete pomisliti da se s bojom mijenja i sastav , to nije slučaj. Boja kokoši određuje boju jajeta.

Boja kokoši

Bijele kokoši najčešći su tip u SAD-u i nesu bijela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Razlike nema. I smeđa i bijela iznutra su jednaka.

U Americi su smeđa skuplja, pa se ondje često (pogrešno) smatraju kvalitetnijima, zdravijima ili ukusnijima. Naći se mogu i ona koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što ponovno određuje vrsta kokoši – piše Punkufer.

Komercijalni uzgoj

Razlike možemo pronaći ako uspoređujemo jaja iz slobodnog uzgoja s komercijalnima. U slobodnom uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utječe na izgled iznutra.

Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veći izgledi da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja nešto su teža od kupovnih iz trgovina te imaju deblju ljusku, što je korisno prilikom transporta jer teže pucaju.

Punkufer