FOTO | Božićna čarolija: Žive jaslice sa obitelji iz župe Čapljina donijele radost i duh zajedništva

1548

U bljesku svjetala i mirisu svježe slame, dvorište crkve sv. Franje Asiškog postalo je mjesto jako zanimljivog događaja uoči Badnje večeri – upriličene su žive jaslice koje su oduševile vjernike i prolaznike.

Ova tradicija, koja se svake godine odvija u srcu lokalne zajednice, donosi svježi dah autentičnosti i dubokog duhovnog značaja Božića.

Obitelji iz same župe preuzimaju ključne uloge u ovom dojmljivom prikazu rođenja Isusa Krista.

Žive jaslice kroz lokalne obitelji kao glumce

Odabrane obitelji s ljubavlju i posvećenošću utjelovljuju likove Josipa, Marije i malog Isusa, podsjećajući nas na skromnost i radost Božića.

Večeras je to bila obitelj Kraljević. U ulozi Josipa bio je Marko Kraljević, u ulozi Marije njegova supruga istog imena – Marija, dok je mali Isus bio Mihael Kraljević.

Ovaj angažman obitelji donosi dodatni sloj zajedništva i zajedničke predanosti vjeri, čineći žive jaslice posebnim trenutkom u liturgijskom kalendaru.

Žive životinje

No, ono što je posebno uočljivo i u ovogodišnjim živim jaslicama jest prisutnost pravih životinja. Ovaj dodatak stvara nevjerojatan doživljaj autentičnosti, povezujući nas s onim prvim božićnim jutrom u Betlehemu.

Jagnjad, ovce, i magarci postaju nijemi svjedoci ovog duhovnog događaja, doprinoseći živopisnosti scene i prenoseći poruku skromnosti i čistoće koju donosi Božić.

Jaslice same po sebi imaju posebno mjesto u srcima vjernika diljem svijeta. One predstavljaju skromnost i poniznost koja su označavale rođenje Spasitelja u jednostavnom jaslama.

Prikaz rođenja pravog Isusa

Prikazujući tu jednostavnost kroz žive jaslice, vjernici se podsjećaju na pravi smisao Božića – darivanje ljubavi i radosti, kao i prihvaćanje Božjeg dara spasenja.

Badnji dan i Božić predstavljaju vrhunce kršćanskog liturgijskog kalendara. Badnja večer donosi mir i tišinu, ozračje iščekivanja koje prethodi radosti rođenja Isusa.

Vjera i zajedništvo

Ponoćka označava trenutak kada svijetlo Božje ljubavi svijetli u tami, donoseći radost i nadi u srca vjernika diljem svijeta.

Stvaranje živih jaslica u dvorištu crkve sv. Franje Asiškog postalo je dragocjen trenutak zajedništva, molitve i slavlja koje obogaćuje božićno ozračje u lokalnoj zajednici.

U ovom doba obitelji, susjedi i prijatelji okupljaju se kako bi zajedno proslavili najvažniji trenutak kršćanske povijesti, izražavajući radost rođenja Spasitelja u srcu svojih života.