Ožujak u bašti – Mudri potezi za proljetnu sezonu

306

Ožujak je udarnički mjesec za radove u bašti, voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vrijeme da uđete u svoje bašte, i zasučete rukave kako biste započeli sa prvim radovima.

Iskusni poljoprivrednici znaju što im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici što je to što bi sada mogli raditi.

Priprema zemljišta

Ožujak je idealan mjesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete da ga okopate motikom ili koristite ašov, sve zavisi kog tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost.

Ukoliko je površina veća preporučuje se da to učinite poljoprivrednim strojevima. Prije okopavanja trebalo bi da stavite tanak sloj zrelog stajnjaka, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim đubrivom.

Ako kojim slučajem sadite na pjeskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželjno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka, pa onda da prekopavate, pošto ćete na taj način popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno ćete zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Obogatite đubrivom

Ako kojim slučajem živite u brdsko-planinskim predjelima i imate ovaj tip zemljišta, obavezno ga obogatite organskim đubrivom, zrelim stajnjakom ili tresetom.

Veliko kamenje i komade kamenja povadite iz zemlje, zatim dodajte još humusa, a onda ga pažljivo obradite.

Ako želite da imate povrće u svojoj bašti, sada je idealno da u prvoj dekadi posijete blitvu, luk, špinat, grašak, mrkvu, zelenu salatu, celer i čičoku.

U drugoj polovici ovog mjeseca trebalo bi da posijete celer, rotkvice, kopar, peršin, pastrnjak

. U trećem dijelu mjeseca je idealno vrijeme za sadnju kupusa, kelja i korabe.

Pripremite rasad

Ožujak je idealan mjesec i za zasnivanje rasada sezonskog povrća, kao što su brokulice, brokula, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, bosan i patlidžan čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

Za rasad treba da pripremite stare gajbice ili sandučiće sa mješavinom pijeska i zemlje.

Nakon što ste to uradili rasporedite sjeme i blago ga sabijte u zemlju. Zalijevajte ga i ostavite na osunčanom i toplom mjestu dok ne proklija.

Ukoliko nemate plastenik ili staklenik, sandučići odnosno gajbice mogu se pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i providnom folijom ili celofanom. Ovo je veoma bitno, jer na taj način osiguravate veću vlažnost i toplotu, radi boljeg i bržeg klijanja.

Ukoliko se odlučite za alternativu, što češće provjetravajte, pošto ovakvi uvjeti pogoduju razvoju patogenih organizama.

Ukrasno bilje

Ožujak je također i idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tijekom ovog mjeseca trebalo bi da prorijedite i presadite ljekovito i začinsko bilje.

U ovom mjesecu se orezuje voće i žbunasto bilje koje cvjeta tijekom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uvjetom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete da stavite stajnjak ili kompost.

Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vrijeme da počnete sa pravljenjem komposta.

Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće, a zauzvrat dobijete idealno đubrivo.

Izvor: Agrosavjet