Veliki interes za hercegovački Camino

690

Službeno otvaranje dionice Camino rute od Međugorja do Imotskog bit će 12. travnja, a ova nova dionica dio je europske Camino rute ”Puteva sv. Jakova”, koja vodi prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Naša ruta je od Međugorja prema Hrvatskoj, idemo do Imotskog, a u budućnosti je plan do Sinja. Duga je više od 110 kilometra, započinje kod crkve svetog Jakova u Međugorju, a završava u crkvi svetog Nikole Tavelića u Vinjanima Donjim u Hrvatskoj, izjavila je u razgovoru za Fenu zamjenica predsjednice Bratovštine svetog Jakova iz Međugorja Luca Bajkuša.

Kako kaže, za rutu već sada postoji velika zainteresiranost, a prva ruta je organizirana za 150 ljudi.

Otvaranje rute je u petak, 12. travnja i trajat će do nedjelje, 14. travnja. Ova tri dana, pri otvaranju, ruta će biti modificirana. Pošto je naša ruta za otvaranje ograničena na 150 ljudi, sad kako stvari stoje, mislim da ima i više interesa. Prvi dan planiran je polazak iz Međugorja, gdje će spavati svi hodočasnici, a prvo odredište je Humac. Drugi dan se sa Humca ide pješke u Tihaljinu, odakle se opet vraćamo u Međugorje. Treći dan rute je od Peć Mlina prema Hrvatskoj, posjetit ćemo i Konjički klub „Stina“ gdje će se hodočasnici moći okrijepiti, a završetak je u crkvi svetog Nikole Tavelića u Vinjanima Donjim, potvrdila je Bajkuša.

Nakon službenog otvaranja rute, hodočasnici će moći na taj Camino ići i pojedinačno.

Trenutno je prva ruta promotivno, sama bratovština iz Santiaga de Compostele zahtjeva da ruta, koja se prvi put prolazi, mora biti organizirana kao takva i tijekom godine moraju biti bar tri hodočašća organizirana u grupi kako bi ruta zaživjela. Mi smo osigurali svima onima, koji bez nas žele ići, da mogu svako 15-20 kilometara imati prenoćište i hraniti se po povoljnim cijenama, rekla je zamjenica predsjednice Bratovštine.

Inače, pravilo Bratovštine svetog Jakova iz Santiago de Compostele je da se kroz idućih pet godina od otvaranja nekog novog Camina dva puta godišnje održi organizirana tura.

Za Camino je planirano da se u danu prolazi između 18 i 21 kilometra, a hodočasnici će putem moći vidjeti razne znamenitosti Hercegovine.

Ruta će sama po sebi trajati četiri dana, a kada spojimo sa Sinjem bit će to i koji dan više. Cilj našeg Camina je, između ostalog, i da prezentiramo ruralna područja naše Hercegovine, da vide baštinu. Putem će se nailaziti na stećke, nailazimo na jedno staro groblje ispod Međugorja prema Studencima, brojne crkve, stari rimski most koji veže malu i veliku Kravicu, Peć Mlini, kuća A. B. Šimića, jezero Krenica, ima tu jako finih stvari koji se mogu vidjeti i doživjeti, nabraja Bajkuša te dodaje kako su ljudi koji imaju objekte, lokale i restorane uz navedenu rutu pomogli i pokazali „svoje srce“ te kako je Hercegovina spremna primiti i prihvatiti sve buduće hodočasnike.

Ruta Camina je pripremljena i markirana, ponajviše zahvaljujući članovima navedene Bratovštine, ali i pripadnicima hrvatskih planinarskih društava Brotnjo i Vrlosinj, kao i članovima HGSS-a. Bajkuša naglašava kako imaju dobru suradnju i sa općinama Čitluk i Grude te gradom Ljubuškim, a da dio rute koji prolazi kroz Hrvatsku pokriva kroz aktivnosti i organizaciju bratovština iz Hrvatske.

Veliku pomoć dalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

Po uzoru na Santiago de Compostelu i hodočasnici na ovom hercegovačkom Caminu će imati svoje hodočasničke putovnice, tzv. compostele ili završne diplome koji potvrđuju kako je osoba kompletirala svoje hodočašće.

Prvi pečat u naše ”compostele” je ovdje u crkvi svetog Jakova u Međugorju, idući pečat je Kravica, zatim Humac i crkva svetog Antuna Padovanskog. Sljedeći pečat je Čeveljuša i Koćuša, zatim Peć Mlini i bratovština svetog Stjepana Gorica, posljednja na odredištu, kazala je Bajkuša.

Ovo nije jedini Camino koji će prolaziti kroz Hercegovinu jer ove godine u svibnju se otvara i ruta od Dubrovnika do Međugorja.