Blitva: Kako je pravilno čuvati i uvrstiti na jelovnik

252

Kao i ostalo tamnozeleno lisnato povrće i blitva je niskokalorična biljka koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari.  Osim antioksidansa, blitva je odličan izvor K, A i B vitamina te omega-3 masti.

Pročitaj kako je možeš očuvati, ali i pripremiti u svojoj kuhinji.

Blitva je izuzetno hranjivo povrće koje sadrži visok nivo nitrata, za koje je dokazano da snižavaju krvni tlak i poboljšavaju atletske performanse.

Blitva sadrži K vitamin

Spada u porodicu repe, a sadrži i tri puta veći preporučeni dnevni unos K vitamina i čak 44 % preporučene količine A vitamina.

Ovo povrće, izuzetno korisno u borbi protiv raka, može se jesti sirovo ili kuhano. Sastoji se od čvrstih zelenih listova, a oni manji veličinom imat će nešto blaži okus od onih većih.

Kada je u pitanju čuvanje da bi ostala svježa možete je pohraniti u hladnjak na četiri dana, a kada govorimo o unošenju blitve na jelovnik možete je pripremiti za doručak, pomiješanu s jajima, kao prilog zajedno s krumpirom, a možeš ju koristiti i u salatama.

Prilikom kuvanja, listove treba odvojiti od stabljike te ih treba kuhati odvojeno jer se stabljike, koje su nešto čvršće, kuhanju duže od listova.

Kako je spremiti?

Okvirno vrijeme kuhanja je jedna do dvije minute za listove u vodi ili tri do četiri minute ako ih pariš, a za stabljiku je vrijeme kuhanja od tri do četiri minute, dok joj za pečenje treba deset minuta.

Osim svježe ili kuhane, blitvu možeš i zamrznuti. Važno je za početak da ju, naravno, dobro opereš. Zatim trebaš pripremiti lonac s vodom koji ćeš dovesti do vrenja, a pored njega neka bude posuda s ledenom vodom.

Blitvu skuvaj prema prethodnim uputama – odvoji listove od stabljike, a jednom kuhane izvadi ih iz vruće vode i odmah stavi u ledenu vodu kako bi zaustavila proces kuhanja.

Zatim je procijedi i spremi u vrećice. Istisni nepotrebni zrak iz vrećica i spremi ih u zamrzivač.

Tako pripremljenu, blitvu možeš čuvati od 6 do 12 mjeseci.

Izvor: Agrosavjet