Dva korijena – jedna stabljika: Za duplo veći prinos paradajza

10129

Nije tajna da dobro razvijen korijenov sustav pomaže u povećanju produktivnosti biljaka.

No, što ako vam kažemo da postoji način da udvostručite korijenov sustav paradajza?

Tehnika bliskog kalemljenja, postaje sve popularnija među vrtlarima kao jednostavan način za povećanje prinosa i unapređenje zdravlja biljaka.

Osnovna ideja je jednostavna – spajanje izdanaka dvije biljke paradajza koje rastu u blizini jedna druge.

Kroz ovaj proces, biljke postaju “sijamski blizanci” koji dijele jedan korijenov sustav, omogućavajući im da efikasnije apsorbiraju hranljive materije iz tla.

Kako biste primijenili ovu tehniku na na svom paradajzu, evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

Priprema za kalemljenje

Prije nego što započnete sam proces, važno je pravilno pripremiti biljke. Očistite donje listove s sadnica kako biste olakšali pristup i kalemljenje.

Zatim, sadite biljke na minimalnoj udaljenosti od 3-5 cm jedna od druge.

Izvođenje tehnike spajanja:

Kada biljke dostignu debljinu stabljika sličnu olovci, vrijeme je za kalemljenje. Pažljivo napravite površinske rezove na stabljikama tamo gdje će se biljke spojiti.

Zatim, napravite male rascjepe u središnjem dijelu rezova. Jedna biljka postaje “jača biljka” koja ostaje netaknuta, dok se druga biljka koristi kao “podloga”, piše AgroSavjet.

Učvršćivanje spoja i naknadna njega

Nakon što napravite rezove, pažljivo spojite stabljike biljaka, poravnavajući rascjepe. Zatim čvrsto omotajte spoj širokom trakom od tkanine ili gaze kako biste osigurali da se biljke čvrsto povežu.

Nakon što su biljke kalemljene, važno je redovno pratiti njihov razvoj. Nakon 10-14 dana, možete primijetiti da su biljke uspješno srasle i da je “jača biljka” počela preuzimati hranjive materije od “podloge”.

Tada je vrijeme da odsječete vrh podloge, stimulirajući daljnji razvoj jače biljke.

Krajnji koraci:

Nakon što biljke uspješno srasnu, možete ih presaditi na stalno mjesto. Budući da će kalemljeni paradajz zahtijevati intenzivniju njegu, ne zaboravite redovno zalijevati i hraniti biljke.

Također, malčiranje zasada sijenom može poboljšati strukturu tla i olakšati brigu o biljkama.

Kombinovanjem jednostavnih koraka, kalemljene paradajza može biti korisna tehnika koja će vam pomoći da udvostručite svoj prinos i postignete zdravije biljke.

Isprobajte ovu metodu već danas i uživajte u obilju paradajza u svom vrtu!