VIDEO | Svećenik iz Gabela Polja uskoro otvara župnu crkvu u Tanzaniji

1971

Don Velimir Tomić iz Gabela Polja, svećenik mostarsko-duvanjske biskupije, kao misionar već 35 godina djeluje u Tanzaniji, zemlji na istoku Afrike uz obalu Indijskog oceana, 15. rujna otvara crkvu u Arushi, gradu u Tanzaniji.

Izgradnja traje nekoliko godina

No, sama izgradnja crkve nije nimalo jednostavna i traje već nekoliko godina.

U obraćanju je zamolio za pomoć sve one koji imaju mogućnost za bilo kakvu donaciju, jer do posvete crkve nedostaje još 29 klupa.

U Tanzaniji vlč. Tomić prvi put odlazi 1988. godine i tamo je sada jedan od rijetkih preostalih misionara iz Europe.

Don Velimir treba našu pomoć za završetak radova na Crkvi. Rođen je 1961. godine u Vukovaru, a kako kaže, na odlazak u misiju odlučio se nakon što je pročitao pisma misionara koji su boravili u tom dijelu Afrike.

”Iako sam cijelo vrijeme u Tanzaniji, ona je toliko velika da kad bih bio još toliko, ne bih je uspio obići”, kaže don Velimir, koji je rođen u Vukovaru, ali je odrastao u Gabela Polju.

”Moj otac je iz Kongore, majka s Bijače, izravni sam potomak Mijata Tomića, poznatog hajduka koji se borio protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog Carstva”, otkriva don Velimir za Dnevni list.

Misija u Tanzaniji

”Na odlazak u misiju Kisongo u Tanzaniji potaknula su me pisma naših misionara, njihovi iskazi. Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. To je posve drugačiji svijet od našeg, najveći dio zemlje je bez struje, a dijelovi koji struju i imaju, više su bez nje. Nema asfalta, nestašica je hrane, lijekova, svega. U početku mi se bilo teško priviknuti na takvu kulturu, prehranu, na uvjete života, međutim, vidjeti pomake, uspjehe, promjene na bolje, sve me je to motiviralo i dalo snagu da ostanem. Brzo sam naučio i njihov jezik, svahili, jer mi je tako bilo puno lakše komunicirati. Mislim da ću ostati tamo sve dok Bog tako bude htio”, kaže vlč. Tomić.

Misionari tijekom svoga boravka u Africi idu na teren po cijeloj zemlji i susreću razne ljudske sudbine.

Arusha City je tanzanijski grad sa populacijom od 617,631 i regionalna prijestolnica regije Arusha s populacijom od 2,356,255 ljudi.

Grad je blizu nacionalnih parkova Serengeti, Ngorongoro, Manyara, povijesnog nalazišta Olduvai Gorge, nacionalnog parka Tarangire, planine Kilimanjaro i planine Meru u nacionalnom parku Arusha.

Arusha City je multikulturalni grad s većinskim tanzanijskim stanovništvom različitog podrijetla: autohtono afričko, arapsko-tanzanijsko i indijsko-tanzanijsko stanovništvo, te manjim dijelom i europsko i sjevernoameričko stanovništvo.

Religije u Arusha gradu uključuju kršćanstvo, islam, sikhizam i hinduizam.

Čapljinac Goluža proveo dvije godine u istom gradu

Podsjetimo, Čapljinac Josip Goluža dvije godine proveo je u Arushi.

VIDEO | Josip Goluža: Život u Africi uopće nije onakav kakvim nam ga predstavljaju

Goluža je sa 17 godina svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio u ovom gradiću gdje je dobio stipendiju na UWCEA koji je uspješno završio nakon čega fakultet nastavlja u Bostonu u Americi.

INTERVJU | Čapljinac svoje školovanje nastavio u Africi – donosimo prve dojmove Josipa Goluže